Stravování zaměstnanců generuje 22 % tržeb v restauracích, jídelnách a kantýnách

PRAHA | Výsledky analýzy, kterou pro Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) zpracoval Institut oceňování majetku Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE), dokládají následující skutečnosti. Zhruba 22 % tržeb v restauracích, jídelnách a kantýnách vzniká díky podpoře systému zaměstnaneckého stravování. Tedy dotováním závodních jídelen, prostřednictvím stravenek apod.

Ilustrační snímek jídelny | Repro: http://dmvm.cz/

Celkový počet všech restaurací, závodních jídelen, kantýn, bister apod. dosahuje v ČR zhruba 49 tisíc. Jejich tržby za r. 2019 odhaduje Institut na 153 mld. Kč ročně. Počet zaměstnanců v tomto segmentu pak na 96 tisíc.

Do systému podpory závodního stravování jsou zapojeny 3,3 milionu zaměstnanců, z nichž 1,8 milionu se stravuje ve firemních jídelnách a 1,5 milionu v restauracích.

Podle výsledků této analýzy by v případě přechodu firem od dotování jídelen, kantýn a stravenek k tzv. stravovacímu paušálu měl tento krok pro celý sektor výrazný dopad. Propad tržeb by mohl dosáhnout až 35 mld. Kč. Zaniknout mohou pracovní místa pro téměř 30 tisíc lidí.

„Analýza pracuje s předpokladem, že postupně všichni opustí stravenky a většina i dotované jídlo na pracovišti. Tento předpoklad považujeme za reálný. Zaměstnanci budou tlačit na paušál a pro zaměstnavatele to bude jednodušší než třeba zajišťovat provoz kantýny,“ uvedl vedoucí zpracovatel studie Ing. Tomáš Buus, Ph.D.

Stravovací paušál prosazuje Ministerstvo financí ČR. Zaměstnavatelé by po jeho zavedení mohli zaměstnancům namísto současných forem podpory stravování nabídnout část příjmu s daňovým osvobozením. AMSP ČR předkládá tuto nezávislou studii k otevřené diskusi.

Reklama: